Naturfag 2 er forankret i nasjonale retningslinjer for grunnskolelærerutdanningen for 1.-7. årstrinn og læreplan for grunnskolen. Kurset bygger på naturfag 1, og tilbys for lærere som tidligere har 30 studiepoeng i naturfag fra grunnskolelærerutdanningen. Til sammen utgjør naturfag 1 og 2 en årsenhet i naturfag (60 studiepoeng).
Velkommen til et år der du får mulighet til å videreutvikle din kunnskap i naturfag og egen praksis som naturfaglærer. Hvordan utvikle de yngste elevenes sansing, oppdagerglede, undring, naturglede og naturfagspråk, når de introduseres for naturfaget? Hvordan bruke dette til å hjelpe elevene til å forstå våre omgivelser, og for å legge til rette for en bærekraftig utvikling i framtiden? Studiet vil vektlegge en konkret og praktisk tilnærming til grunnskolens naturfagundervisning.
Naturfag 2 er delt i to emner. Emne 1 undervises høsten 2015 og tar for seg tema innen fysikk og kjemi. Emne 2 undervises våren 2016 og tar for seg tema innen humanbiologi, cellebiologi og evolusjon. Hvert emne består av 3 samlinger (2+3+2 kursdager) og gir 15 studiepoeng. Undervisningen på samlingene foregår i tidsrommet kl. 09.00-16.00 i hovedsak ved Høgskolen i Bergen på Kronstad. Hvert emne avsluttes med en fire timers skriftlig eksamen, i henholdsvis desember og juni.
Naturfag 2 behandler fagstoff fra alle hovedområdene i læreplan for grunnskolens 1.-7. årstrinn. Kompetansemål som inngår i hovedområdet forskerspiren, blir behandlet i tilknytning de andre hovedområdene slik den siste revisjonen av læreplanen i naturfag legger opp til. Kurset legger vekt på bevisst og målrettet oppøving av grunnleggende ferdigheter i naturfag.
Undervisningen på samlingene vil veksle mellom forelesning, demonstrasjoner, feltarbeid, laboratoriearbeid og diskusjoner. Kursdeltakerne må være forberedt på selvstudium av pensumlitteratur mellom samlingene. Det vil bli lagt vekt på å bruke arbeidsmåter og aktiviteter som kursdeltakerne selv kan bruke i egen undervisning.
I hvert emne inngår tre obligatoriske oppgaver. Deltakerne får anledning til å utforme, prøve ut og begrunne effektiv undervisning i disse oppgavene. Kommunikasjon og oppgaveinnlevering foregår via høgskolens studiestøttesystem It`s learning. Deltagelse på minst 6 kursdager og godkjente oppgaver er forutsetninger for å kunne fremstille seg til eksamen.
Godkjent lærerutdanning