Studiet tar utgangspunkt i at god rådgiving vil kunne optimalisere elevenes muligheter til læring, utvikling og deltakelse i arbeids- og samfunnsliv, og redusere feilvalg og frafall i opplæringen.
Målet med studiet er å øke deltakernes teoretiske og praktiske kompetanse både i det individorienterte arbeidet med veiledning av elever, og i det systemorienterte arbeidet. Refleksjon over og utvikling av egen praksis står sentralt. Studiet er samlings- og nettbasert og delt i to moduler: Karriereveiledning og System- og organisasjonsperspektiv i karriereveiledning.
I modul 1 vektlegges metoder i karriereveiledning og teorier om karrierevalg. I modul 2 vektlegges koordinering, samarbeid og undervisning relatert til karriereveiledning.
Studiet er samlingsbasert med tre samlinger pr. semester, lagt til Høgskolen i Bergen. Det blir brukt varierte arbeidsmåter som forelesninger, dialog, gruppediskusjoner, framlegg og utprøving. Det er obligatorisk frammøte på samlingene.
Mellom samlingene arbeider studentene sammen med faglærere og medstudenter gjennom deltakelse på læringsplattformen Its learning.
Studentene skal mellom samlingene arbeide med oppgaver som tar utgangspunkt i å utvikle deres praksis og veiledningstjenesten på skolen, blant annet med bruk av Veilederportfolio. Hver modul avsluttes med eksamen.
Deltakerne må ha fullført Rådgiving 1 ( nivå 1) eller tilsvarende
Studiet er tilrettelagt for lærere og rådgivere på grunnopplæringens 8.-13. trinn. og i voksenopplæringen.