Hvorfor valgte du dette yrket?
- Jeg får jobbe tett på kunsten. I løpet av studietiden var det litt tilfeldig hva jeg valgte, men etter at jeg begynte å studere kunsthistorie var jeg solgt.
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?
- Jeg jobber som både kurator, konservator og som avdelingsleder for kunstfaglig avdeling her på museet, så jeg har hatt mange og mangfoldige oppgaver.

Nå er jeg kurator på noen av museets utstillinger. Da er det mitt ansvar å planlegge og gjennomføre utstillingen. Det medfører å kartlegge aktuell kunst for utstillingen, og i samarbeid med flere plukker vi ut de bilder og arbeider vi synes passer best. Så starter jobben med å innhente bildene og øvrige arbeider. Vi må ta kontakt med eiere, skrive avtaler, sørge for forsikringer og koordinere med transportselskap.
Underveis skal utstillingen dokumenteres, ofte lager vi en bok i forbindelse med utstillingen. Da er jeg redaktør, og skriver tekster både til bokutgivelsen og program.
Utstillingen må også inn i museets program, og i forkant av utstillingsåpning er jeg med i det praktiske på museet. I tillegg har jeg ansvar forberedelse av åpningsarrangement og gjester som da kommer. Det tar gjerne et år å forberede en utstilling.
Som konservator og avdelingsleder for kunstfaglig avdeling har jeg i tillegg ansvar for museets kunstsamling.
Hvilken utdanning og kvalifikasjoner er nødvendig for å bli museumskurator?
- Jeg har hovedfag i kunsthistorie, og i tillegg mellomfag i historie og i filmvitenskap. Det fins en egen kuratorutdanning, men kurator er ingen beskyttet tittel. Ofte er både kunstnere og konservatorer som er kuratorer på utstillinger.
Skal man være kurator på museer, kreves hovedfag eller mastergrad i kunsthistorie, mens på gallerier er det ikke tilsvarende krav.
Som person bør man være utadrettet og nysgjerrig. Jobben handler veldig mye om kontakt og samarbeid med andre.
Hva er det beste med yrket ditt?
- Å få lage utstillinger! Jeg kommer tett på kunsten og kunstnere, og det gir meg nye perspektiver og energipåfyll. Det er en veldig givende jobb.
Hva misliker du mest med yrket ditt?
- Det er mye administrasjon som ikke er så givende. Plotting i arkiver, timelister, attestering av fakturaer og lignende.
Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?
- Jeg kunne undervist på kunstfag, både på videregående- og universitetsnivå. Jeg har av og til oppdrag som sensor eller har enkelttimer. Jeg kunne også drevet med forskning, eller jeg kunne jobbet på andre museer.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
- Som fast ansatt har jeg lønn som en amanuensis, og med tretten års ansiennitet har jeg nå en årslønn på rundt 480 000 kroner. Er man frilanskurator varierer betalingen. Noen lønnes på timebasis, andre får et avtalt honorar.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
- Det er veldig få faste stillinger. Jeg hadde flaks da jeg begynte, men jeg jobbet meg opp fra oppdrag på museet som sekretær, formidler og gjorde enkeltprosjekt før jeg fikk den stillingen jeg har i dag.
Som
frilans kurator må man være synlig og tilgjengelig, og vise hva man duger til.

Tekst og foto: Eva Hilde Murvold


