Til grunn for studiet ligger føringer i nasjonale og internasjonale styringsdokumenter om rådgiving til elever om valg av utdanning og yrke, og om livslang veiledning. Disse føringene begrunnes med at bedre veiledning vil kunne optimalisere den enkeltes muligheter til læring, utvikling og deltakelse i arbeids- og samfunnsliv, og hindre feilvalg og frafall i opplæringen.
I studiet er det fokus på individ- og systemnivå, utviklingsarbeid i skolen/organisasjonen, utvikling av veilederens og lærerens kompetanse og profesjonalitet og de nettverkene som han/hun er en del av. Blant det som det tas utgangspunkt i når mål og innhold i utdanningen blir fastsatt er forskrift om elevenes rett til rådgiving, kompetansekrav til veiledere, nasjonal og internasjonal forskning om og evaluering av karriereveiledning.
Studiet er praksisnært. Refleksjon over og utvikling av egen praksis står sentralt. Veilederens rolleforståelse, profesjonalitet og etiske problemstillinger er en rød tråd i studiet.
Gjennom studiet kan studentene øke sin teoretiske og praktiske kompetanse både i det individorienterte arbeidet med veiledning av veisøker, og i det systemorienterte arbeidet med karriereveiledning. Karriereveilederen skal kunne bidra til organisering, evaluering og kvalitetsutvikling av veiledningen på skolen/i organisasjonen.
Karriereveiledningsstudiet består av tre hovedemner i ulik størrelse. Veilederrollen
- Veilederrollen og profesjonalitet
- Etikk og verdier i veiledningen
- Grunnleggende tilnærminger i veiledning
Karriereveiledning
- Teorier og metoder i karriereveiledning
- Karrierevalgmodenhet
- Faktorer som påvirker karrierevalg
- Bruk av veiledningsverktøy
- Frafall og feilvalg i individperspektiv
Systemperspektiv i karriereveiledning
- Samarbeid i karriereveiledning
- Utvikling og trender i arbeidsmarkedet
- Kjønns- og kulturperspektiv i karriereveiledning
- Karriereveiledning i undervisning
- Frafall og feilvalg i samfunnsperspektiv
Minimum bachelor og minst 3 års yrkeserfaring