Hvorfor valgte du dette yrket?
- Det begynte med mopedskruing, og etter hvert ble bil og mekanikk min greie. På ungdomskolen forsto jeg at anleggsmaskinfaget omfavner et bredt spekter av maskiner og at en reparatør jobber med både hydraulikk, elektronikk og motor.
Jeg valgte et variert, utfordrende og sikkert yrke, og har nesten ikke angret et sekund.
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber på uteservice. Det vil si at jeg reiser ut til kundene og reparerer maskiner på anleggsplassene. De ringer oss når noe er feil eller når maskinene trenger service. Maskiner er alt fra gravere, hjullastere til asfaltmaskiner.
Hver maskin har en ECM (Electronic Controlmodule). Jeg logger meg på med min PC og feilsøker problemet med hjelp av manualer. Dette er høyteknologisk finmekanikk, anleggsplassene er ofte veldig sølete og når det er hensiktsmessig, fraktes maskinene til verkstedet. Feiling og prøving er en viktig del av jobben. Jeg har over ti års erfaring i både å prøve og feile, og hverdagen blir stadig enklere.
Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli anleggsmaskinmekaniker?
- Jeg tok grunnkurs i mekanikk, viderefulgt av VK1 arbeidsmaskiner, deretter VK2 -anleggsmaskinreparatør, og så ett år i lære før jeg tok fagprøven. De som ikke tar VK2 har en lærlingtid på to år.
For å være i denne bransjen må du tåle litt stress. Kundene har ikke råd til å la maskinene stå stille, og alt skulle helst vært reparert i går. Du bør også være genuint interessert i faget. Det er stadig ny teknologi, og mye å sette seg inn i.
(Red.anm: Vær oppmerksom på at utdanningsløpet av kan endre seg. Les om anleggsmaskinmekanikerfaget)
Hva er det beste med yrket ditt?
- Jeg liker friheten jeg har med å reise rundt på Østlandet. Jeg ser nye steder og møter mange mennesker. Det er også tilfredsstillende å finne og reparere feil.
Hva misliker du mest med yrket ditt?
- Stresset er ikke alltid like lett å takle. Og når det regner sidelengs på en sølete anleggsplass tenker jeg av og til mitt, men de fine dagene veier opp mot de sure.
Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?
- Det er jobbmuligheter både innen offentlig og privat sektor. Innen oljebransjen, i anleggsbransjen og overalt der det skrus på mekaniske maskiner.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
- Grunnlønnen til en nyutdannet ligger rundt 400 000 kroner. Med noen års erfaring kan du tjene opp til cirka 650 000 kroner.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
- Det er et skrikende behov etter anleggsmaskinreparatører og jobbsjansene er kjempegode.Jeg vil påstå at alle faglærte er garantert jobb.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas


