Hvorfor valgte du dette yrket?
- I første omgang skulle jeg bare fullføre førstegangstjenesten i forsvaret, men hadde også lyst å kunne sitte igjen med noe mer. Jeg ville gjøre noe utfordrende. På en introduksjonsdag presenterte forsvaret hva en jobb i minedykkerkommandoen går ut på.
Jeg så at minedykkere jobber i små lag der man er avhengig av hverandre, og tenkte at det er noe som passer for meg. Samtidig visste jeg at jeg ville gjøre noe som ikke alle andre fikk til, jeg hadde lyst til å teste mine egne grenser. Jeg syns minedykker så ut som noe som passet meg. Jeg søkte, men mest for å få en fin førstegangstjeneste - i første omgang.
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?
- Minedykkerkommandoen er den avdelingen i forsvaret som løser flest enkeltoppdrag. Vi kan fjerne eksplosiver både på land og i vann. I tillegg bruker vi mye tid på egentrening for å opprettholde dykkeferdigheter, og vi trener på sprenging, skyting og sanitet (førstehjelp). Mye tid går med på å løse skarpe oppdrag både nasjonalt og internasjonalt.
Vi blir omtalt som ”multiverktøyet” i forsvaret fordi vi er med på veldig mye forskjellig. Vi tilkalles når sivile for eksempel finner en flybombe etter andre verdenskrig eller dykkere finner eksplosivlignende gjenstander. Da uskadeliggjør eller flytter vi objektet. Vi får også i oppdrag å søke etter forulykkede eller savnede personer både i vann eller ved snøskred.
I tillegg er vi med på noe som kalles ”force protection”. Da hjelper vi til med søk etter eksplosiver langs kaiområder for Nato-styrker slik at båter kan legge trygt til kai. For å kunne drive med alt dette trenger vi mye utstyr som er verdt mange millioner kroner. Derfor bruker vi ganske mye tid på vedlikehold av ette utstyret.
Når det gjelder utenlandsoppdrag har vi vært flere ganger i land som Afghanistan, da som bombeeksperter. Vi vurderer sikkerheten for soldater med tanke på veibomber og lignende. Finner man våpen eller hjemmelagde bomber, blir minedykkere sendt inn for å klarere området som trygt eller ikke trygt. Vi har også vært i Aden-bukten sammen med pirat- og antiterrorstyrkene der. Når fregatten skal legge til kai, sikrer først minedykkere kaiområdet. Nå er vi også i Syria og har oppdrag med å hente ut kjemiske våpen.
Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli minedykker?
- Dersom du følger samme løp som meg er det først seks uker i en tropp kalt dykkertroppen mens du er rekrutt i førstegangstjenesten. Troppen driver riktignok ikke med noe dykking, men man går gjennom en seks uker lang utvelgelse for å få luket ut de menige som ikke er motiverte nok. Dersom du kommer videre herfra, blir du sendt til Bergen hvor det faktiske opptaket starter.
Etter det følger sju måneder med seleksjon samtidig som du blir utdannet som dykker. Man starter med forskjellige feltøvelser av ulik varighet. Den første er kanskje ansett som den tøffeste fordi du får lite mat samtidig som du gjennomgår en del fysiske og psykiske tester. Der ryker mange ut. Resten av erioden blir du testet på om du faktisk klarer den tekniske dykkingen samtidig med at du blir satt under press. Ammunisjonskjennskap, sanitetskurs og flere delprøver til eksamener er også del av utdanningen.
Etter dette gjør dykkeinstruktørene en vurdering av hver enkelt. Dersom de er fornøyde får du filten i baretten som viser at du er minedykker. Da blir du overført til utdanningstroppen i minedykkerkommandoen hvor du får en kontrakt på ett års prøvetid. Her må du vise at du behersker å dykke på skarpe (ekte) miner. Selv om man for det meste utdanner seg i denne perioden, blir man også tatt med på reelle oppdrag. På den måten får du testet om denne jobben er noe for deg, og minedykkerkommandoen vurderer om de ønsker å beholde deg. En er nemlig langt fra ferdig utdannet minedykker etter de første sju månedene.
Så er en i utdanningstroppen i nesten to år og utdannes videre innen dykkemedisin, tar flere dykkersertifikater, lærer mer om eksplosiver og sanitet, man tar lappen på lett lastebil pluss en del andre sertifikater. Det er en lang kurspakke du må gjennom, inkludert befalsskolen for de som ikke har tatt den. Det tar mellom tre og fire år å bli ferdig, etter endt minedykkerkurs. Å bli en minedykker der du selv er oppdragsleder for et lag, tar minimum tre år, omtrent like lang tid som en
bachelorgrad.
Hva er det beste med yrket ditt?
- Det beste med yrket mitt er når noen rapporterer inn et skummelt funn og vi kan komme å hjelpe ved å fjerne det farlige objektet slik at dagen kan gå videre for Ola Nordmann. Da føler jeg at vi gjør en samfunnsnyttig tjeneste. Jeg liker også at det er så varierte dager og at ingen dager er like.
Hva misliker du mest med yrket ditt?
- Jeg vil ikke si at det er noe jeg misliker. Å være minedykker er jo en guttedrøm for mange; dykking, skyting og sprenging og det å knytte sterke bånd til de man jobber sammen med. Samtidig som jobben er tøff blir det også gøy når man jobber så tett – alle må stå på.
Men jobben kan absolutt være stressende. Det vi driver med er jo psykisk tøft og ofte forbundet med stor risiko. Det er også derfor utdannelsen er så lang som den er. Du vet jo når du dykker ned på et objekt som inneholder eksplosiver at det er farlig. Vi driver med teknisk dykking hvor vi gjerne dykker ned til 80 meters dyp. Det er langt opp til overflaten, det er mørkt og man ser gjerne ikke noe.
Å være minedykker er ikke en familievennlig jobb, det kan være vanskelig å planlegge året og man er mye borte fra hjemmet. Når det er oppdrag eller øvelser blir det veldig mye jobbing, og så tar man heller ferie senere. Blir man sendt på utenlandsoppdrag er man ute i ca. tre-fire måneder.
Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?
- Vi har vi mange forskjellige dykkersertifikater, så man kan jobbe med arbeidsdykking både ”inshore” og ”offshore”. Slangedykkerkurs er en del av vår utdannelse, og det brukes offshore, for eksempel i oljeindustrien. I tillegg er det mulig å jobbe i brannvesenet, enten som brannkonstabel eller som redningsdykker, fordi vi har mange av de kursene og egenskapene de ser etter. Man kan også videreutdanne seg. Minedykkerkommandoen er underlagt marinens jegervåpen som har en linje på Sjøkrigskolen. Den linjen deler vi med de andre avdelingene i marinens jegervåpen.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
- Startlønna er vel omkring 450 000 kroner i året. Man får også tillegg for å være på oppdrag eller øvelse, og et risikotillegg når man driver med noe skarpt.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
- Hvis du først har klart de innledende sju månedene av utdannelsen, så pleier de aller fleste å få kontrakt videre. Det skjer vel ca. annet hvert år at en person ikke klarer å fortsette. Det er et veldig stort behov for minedykkere og vi skulle ønske at mange flere søkte. Det er ikke mangel på oppdrag å løse eller ting å gjøre, men det er mangel på folk. Er du sunn og frisk, liker å trene, har riktig motivasjon, og er sterk psykisk, ja kort sagt: - Er du flink nok, så er det jobb å få!