Simulering og visualisering har anvendelsesområder innen offshorevirksomhet, maritime operasjoner, marine oppdrettsnæringer, media og samfunnsplanlegging.
En kombinasjon av ny spillteknologi, ny matematikk og nye datasystemer er i ferd med å endre ingeniørenes arbeidsmetoder. Studiet er spesielt rettet mot utvikling og anvendelse av morgendagens simulatorer for nyskaping og samfunnsplanlegging. Kjerneemner i det første året er 3D visualisering, simuleringsmetoder, parallell dataprosessering og kunstig intelligens. I det andre året har valgbare emner fordypning og spesialisering. Siste semesteret er forbeholt masteroppgaven.
Studiets første år består av 8 emner over to semester. Hvert emne er basert på en intensiv undervisning over 3 uker. Hvert emne kan tas som en del av et heltidsstudium over 2 år, som en etterutdanning, eller som en del av et deltidsstudium over flere år fram til en endelig mastergrad. Store deler av studiet er normalt knyttet til anvendte prosjekter.
Deltidsstudier
Studiet har lagt forholdene til rette for en nettbasert utdanning. Det kan da gjennomføres som etterutdanning eller som et deltidsstudium over en periode på 3-6 år for ingeniører i arbeide. Ved deltidsstudium kan prosjektoppgaver tilpasses students arbeidssituasjon.
Bachelorgrad i ingeniørfag eller tilsvarende utdanning. Fordypning i matematikk tilsvarende 30 studiepoeng. Søkere med 20 studiepoeng matematikk kan også søke. Søker vil da bli individuelt vurdert for opptak. Manglende matematikkemne på 10 studiepoeng må tas tidlig i masterstudiet.
Studiet danner grunnlag for videre PhD-studier ved NTNU og UiB.
Der vil i hovedsak være to typer jobber som er knyttet til denne utdanningen. Den ene typen er bedrifter som utvikler eller overfører 3D-basert simulatorer i industri og forskning. Den andre typen er de som tar i bruk neste generasjon simulering og visualisering teknologi i offshorevirksomhet, maritime operasjoner, oppdrett, media og offentlig samfunnsplanlegging.