Hvorfor valgte du dette yrket?
- Jeg er utdannet historiker og synes det er spennende med gamle protokoller og dokumenter. En stor del av det historikere gjør er å forholde seg til tekst, slik sett er det mye å ta av i arkiv. Det er egentlig en luksus å kunne jobbe med fortiden hver dag gjennom arkivmaterialet vårt.
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?
- Arkivarer gjør mye forskjellig, og arbeidsdagen er som regel fleksibel. Vi har en del saksbehandling fra kommuneadministrasjonene, slektsforskere og forskere. Da går vi enten selv inn i arkivmaterialet og prøver å finne svar, eller vi legger til rette for at materialet kan brukes i lesesalen. Vi har ansvar for personregistermateriale av nyere dato, og bistår forespørsler tilknyttet til det.
Ordningsarbeid, det vil si registrere, sortere og systematisere arkivmateriale som er kommet inn til oss, er hele tiden noe som gjøres. Vi har vakter på lesesalen som er tilgjengelig for publikum, og vi holder kurs i arkivdanning og andre arkivfaglige spørsmål.
Arkivarer er også formidlere og det er viktig at det materialet vi har i våre magasiner gjøres kjent for publikum. Vi jobber også med formidling i ulike prosjekter. Mange arkivarstillinger har mulighet for egne studier og forskning. En arkivar må være kjent med digitale verktøy siden fremtidens arkivmateriale vil være elektronisk. En viktig del av arbeidet er å digitalisere eldre, og kanskje defekte, materialer før de forvitrer.
Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli arkivar?
- Arkivar er ikke en beskyttet tittel. Det betyr at man ikke trenger å ha gått arkivarutdanning for å kunne jobbe som arkivar. Jeg har historikerutdannelse som gir gode kvalifikasjoner. Arkivarer er ofte historikere, men det er også mange kunsthistorikere, arkeologer og antropologer som jobber som arkivarer. Det viktigste er at man har sans for orden og er systematisk anlagt, kan forholde seg til tekst, og har kunnskap om samfunnet på ulike tider. Man må også kunne forholde seg til lovverket.
Hva er det beste med yrket ditt?

- Fleksibiliteten. At vi kan bytte på arbeidsoppgaver, og at vi har mange forskjellige arbeidsoppgaver. Også liker jeg godt at vi har muligheten til å fordype oss i det feltet vi synes er mest spennende. Jeg liker å gå inn i gammelt arkivmateriale og lete etter spor, det blir ofte detektivarbeid vi driver med. Det er spennende. I tillegg er det veldig gøy å kunne hjelpe publikum med å finne ny informasjon om slekta si.
Hva misliker du mest med yrket ditt?
- Det er veldig lite jeg misliker med jobben min. Men hvis jeg må trekke fram noe, så er det at det kan bli litt stillesittende arbeid.
Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?
- Det finnes mange jobbmuligheter innen kommunale og statlige arkiver. Også noen private bedrifter ansetter arkivarer.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
- Det kommer an på om det er snakk om kommunale og statlige arbeidsgivere eller private. I kommuner og staten så går det etter fastsatte regulativer. I privat sektor kan det variere. Nyutdannet arkivar tjener vel rundt 400-450 000 i året, men det avhenger av ansiennitet og utdanning.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
- Som nyutdannet med lite arbeidserfaring er det ofte en vei inn å starte i ordningsprosjekter. Trives man med det så pleier det å bli muligheter til å gå videre når andre typer stillinger lyses ut. Ellers er det svingninger i arbeidsmarkedet som tilsier om det er lett å få jobb eller ikke.

Tekst: Sigve Nedredal


