Hvorfor valgte du dette yrket?
- Jeg har alltid vært nysgjerrig og oppsøkende. Det lå i kortene at jeg skulle jobbe med mennesker. Jeg utdannet meg til statsviter med fordypning i organisasjonsteori, og det er en bakgrunn som kommer godt med i et yrke som spenner seg fra mikro til makro.
For personen jeg veileder, ser jeg på studiemuligheter, karrierevalg og nye trender og tendenser i samfunnet. Med bakgrunn innen HR og rekruttering ble karriereveiledning et naturlig yrkesvalg. Etter syv år i yrket er det fortsatt like givende å finne svaret på hvem noen er og hva de skal bli.
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber i en privat rådgivningstjeneste og har en kombinert jobb som karriereveileder og som opplæringsansvarlig for de andre veilederne internt i firmaet. I løpet av et år har jeg mellom 150-200 veiledninger.
Kundene er unge mellom 18 og 25 år som ikke har funnet sitt studievalg, og også voksne som har landet på feil hylle i arbeidslivet. Metodikken er samtaler, og kartlegge deres motivasjon, styrker og evner. Å holde meg oppdatert på alle mulige studietilbud og samfunnsdebatter er en stor del av jobben.
Jeg er en storbruker av utdanning.no og er mye ute i feltet for å samle inn ny informasjon. Etter kartleggingen kommer jeg med konkrete yrkesforslag og hjelper til i søknadsprosessen. Å være ung i dag betyr å prestere mye og det er ikke lett å finne fram i jungelen av tilbud.
Hvilken utdanning og / eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli karriereveileder?
- Det er først i år det er mulig å ta en master i karriereveileding.
Dette er et yrke med varierende bakgrunner. Mange er lærere med tilleggsutdanning, andre er utdannet innen psykologi, samfunnsvitenskap eller pedagogikk. Selv er jeg som sagt utdannet statsviter med fordypning i organisasjonsfag, og har jobbet lenge innen HR og rekruttering.
Det er engang sånn at noen profiler er mer skreddersydd enn andre for å jobbe med mennesker, og jeg vil si at viktige personlige kvalifikasjoner er å kunne lytte, og fange opp det som sies mellom linjene. I tillegg bør en være nysgjerrig og glad i mennesker. Kort sagt - å ville andre vel.
Hva er det beste med yrket ditt?
- Det aller beste er å være med i prosessen med å forløse et potensiale. Å bistå noen i jobben å finne seg selv.
Hva misliker du mest ved yrket ditt?
- I høysesongen fra desember til april kan arbeidspresset være veldig intenst.
Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?
- Karriereveiledning er et satsingsområde i Norge, og det er private og offentlige karrieresentre i store deler av landet. Det er muligheter innen NAV, og også innen de private aktørene som tilbyr kurs og veiledning til NAV. HR er en relatert mulighet, og innen kurs og undervisning.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
- Jeg antar at begynnerlønnen i det offentlige ligger rundt 400 000 kroner i året. I det private kan du tjene mer.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
- Det er mange om beinet og vi får inn en stor bunke av søknader til hver utlyst stilling. Mitt råd for å stille sterkere er å formalisere din kompetanse. Ta veiledningsrelaterte fag og få relevant arbeidserfaring.



