Hvorfor valgte du dette yrket?
- Som sønn av en dommer og sorenskriver begynte jeg først med juss. Det var tørt. Filosofi var neste studium - interessant, men virkelighetsfjernt. Innimellom jobbet jeg på sykehus og ble bevisst at yrkesvalget mitt måtte bli innen sfæren av helsefag. Miljøet trigget meg til å ta opp fag fra videregående, få de karakterene jeg trengte og begynne på medisinstudiet. Jeg valgte universitetet i Tromsø og det valget ble en lang motivasjonskilde. Jeg fant et radikalt og entusiastisk syn på hvordan legeyrket bør være, og studieårene har stimulert meg til å ta verv og oppgaver langt utenfor fastlegestillingen.
Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber som spesialist innen allmennmedisin på Frogner Helsesenter. Jeg er fastlege og pasientgruppen min er fra ministere til de som ikke eier nåla i veggen. De kommer med små og store plager, og i løpet av en dag har jeg minst 20 pasienter. Noen er alvorlige syke, andre er rett og slett lykkelig gravide. Minste felles multiplum er at de trenger utredning, behandling og omsorg.
Jeg tar ikke tiden på hver konsultasjon, og er alltid litt forsinket. Pasientene mine vet at den dagen det virkelig gjelder, da er jeg der. Jeg fikk selv kreft for ti år siden og har gjennomlevd en vond sykdom. Kanskje jeg har blitt en bedre lege i etterkant? Det sikre er at en god lege må ha mye kunnskap evnen til å kommunisere og gode etiske holdninger. Ved siden av har jeg også en 25 % stilling som foreleser på medisinsk fakultet.
Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli lege?
- Grunnutdanningen tar seks år, deretter er det obligatorisk turnustjeneste. Jeg har spesialisert meg innen allmennmedisin og det tar fra fem til syv år. Jeg har også en sideutdanning innen psykiatri.
Det er et krevende valg å bli lege. Grunnutdanningen er på mange måter bare begynnelsen, i og med at det stilles stadig større krav til spesialisering. En stor faglig interesse, å være glad i og nysgjerrig på mennesker, samt å se det sosialmedisinske aspektet er viktig for å bli lege.
Hva er det beste med yrket ditt?
- Jeg har en god følelse av å gjøre noe samfunnsnyttig og er en deltagende observatør i folks liv.
Hva misliker du mest ved yrket ditt?
- En økende grad av byråkratisering innen helsevesenet. Jeg føler ofte at jeg skriver rapporter kun for rapportenes skyld.
Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?
- Det er et utall av muligheter både i og utenfor sykehus. Innen undervisning, forskning, i det offentlige helsevesenet, i det private, innen organisasjoner og direktorater med mye er. Gro Harlem Brundtland var lege, så politikken er også en mulighet.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
- Jeg jobber mye og tjener godt.
Hvordan anser du sjansene for jobb innen dette yrket?
- Det går i bølger. De fleste nyutdannede begynner med vikariater og det er ikke enkelt å finne en fast jobb. Tidligere fikk studentene automatisk jobb i turnustiden. I dag må de søke om turnusplass. Krav til spesialisering tiltar og å være villig til å flytte på seg er viktig for å finne en jobb. Jo mer erfaring, jo bedre.

Foto: Bente Haraldstad Delmas


