Lærerutdanning eller tilsvarende utdanning på bachelornivå, med 60 studiepoengs fordypning i naturfag. Studenter i grunnskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Nesna har fortrinnsrett til å bli tatt opp på studiet etter sitt 3. år hvis de er kvalifiserte, jamfør over, og har minst karakteren C i snitt i naturfag. Fortrinnsretten gjelder bare ved direkte overgang fra GLU etter 3. året. For utflyllende beskrevet opptakskrav, se studieplan.
Målgruppe
Det 3-årige deltidsstudiet er spesielt tilpasset studenter som på grunn av for eksempel jobb og familiesituasjonen ikke kan følge et 2-årig heltidsløp. Studiet passer også for andre lærerstudenter, førskolelærere og lærere i grunnskolen som ønsker å utvide sin faglige og didaktiske innsikt og formelle kompetanse i naturfagene til en
mastergrad. For utflyllende beskrevet opptakskrav, se studieplan.
Progresjon
I starten av studiet er hovedfokus på de naturfaglige emnene for å gi studentene det nødvendige faglige grunnlaget i studiet, men naturfagdidaktikk kommer inn i første og andre semester for å gi nødvendig grunnlag for planlegging og forberedelse av masteroppgaven. Vitenskapelig metodikk i tredje semester skal gi studentene kunnskap om metoder og redskap for arbeid med oppgaven. De to siste semestrene vil fokusere mer på naturfagdidaktikk og masteroppgaven, og spesialpensum i naturfagdidaktikk skal både være knyttet til problemstillingen i oppgaven, og til nyere forskningslitteratur, og vil bli arbeidet med parallelt med oppgaven. Aktuelle masteroppgaver blir presentert for studentene mot slutten av fjerde semester og de skal da velge oppgave og kan begynne med innsamling av relevant litteratur.
Om særskilte forhold taler for det, kan det etter søknad fra studenten gjøres individuelle tilpassinger. Her vises det til retningslinjer i høgskolens studiehåndbok for studenter.
Masteroppgaven
Det kreves at hoveddelen (minst 50 stp) er gjennomført før studenten kan begynne på selve masteroppgaven. Det vises for øvrig til egen fagplan for oppgaven (NAT 490) og retningslinjene for masteroppgaven i profesjonsretta naturfag. Masteroppgaver publiseres i Brage, høgskolens elektroniske arkiv.
Organisering
Studiet er organisert i samlinger over 3 år på Nesna. Mastergradsstudentene får egen arbeidsplass med tilgang til datamaskin.
Klasserom på nett / Moodle
Alle studier ved Høgskolen i Nesna har sitt eget klasserom på nett. Her vil du til enhver tid finne oppdatert informasjon om alt som skjer i klassen din, og på Høgskolen i Nesna. Her finnes oppslagstavler og chatterom der du kan ha kontakt med medstudenter og lærere, det finnes timeplaner og ukeoversikter, studiemateriell, informasjon fra utdanningsledere, faglærere, studiesjef og eksamenskontoret.
Veien videre - utdanning og jobb
Masterutdanning i profesjonsretta naturfag gir lektorkompetanse. De som har gått dette studiet er svært etterspurte på mange områder. Man vil kunne fungere som ressurspersoner generelt innen opplæring i naturfagene, primært grunnskolen og videregående skole, men også innen voksenopplæring, etterutdanning og andre former for opplæring og formidling. Studiet gir grunnlaget for å studere videre til PhD.
Sletting av studielån
Denne mastergraden er også en av de utdanningene (master for lærere i
realfag) som gir rett til sletting av inntil 50.000 kr av studielånet etter fullført studium.