- Velge ut og bruke ulike metoder og teknikker for møter du leder
- Tilrettelegge for samarbeid gjennom engasjement og innsatsvilje
- Håndtere uenighet og misforståelser
Møter er en vanlig arbeidsform i dagens organisasjoner. Møter brukes for å oppnå ulike mål, som for eksempel problemløsning, utvikling, involvering, ta demokratiske avgjørelser, skape økt motivasjon og kreativitet. Møter kan foregå både ansikt-til-ansikt og ved hjelp av teknologi (videomøte o.l.).
På dette kurset får du mulighet til å utvikle egen kompetanse og økt bevissthet rundt møteledelse og møtefasilitering, det vil si hvordan ulike møter bør bygges opp og gjennomføres for å gi det ønskede resultatet. Kurset bygger på ulike perspektiver, fra både gruppeteori, sosiologi og anvendt språkvitenskap.
Den som leder et møte etter de prinsippene dette kurset bygger på, kalles i faglitteraturen ofte for fasilitator. Kurset vil gi en grundig innføring i hensikten med fasilitering og rollen til fasilitatorer.
Kurset vil gi kunnskap om hvordan man planlegger, starter, holder i gang og avslutter et møte eller en prosess.
Å få frem synspunkter, avklare premisser og fatte beslutninger er tema som vil bli belyst.
Du vil tilegne deg ferdigheter for å håndtere gruppedynamikk og utfordringer knyttet til møtedeltakere som blant annet:
- Kommer for sent eller går tidlig
- Er høyrøstede og dominerende
- Kommer med lange utredninger
- Er til stede, men tenker på andre ting
- Snakker med andre og forstyrrer
- Holder på med andre ting under møtet
- Er negative til alt
- Angriper noen av de andre verbalt
- Forlater møtet i sinne
Undervisning
Kurset gjennomføres i to samlinger. Den første på to dager og den siste på tre dager. Undervisningen foregår som en blanding av korte forelesninger og arbeid i små grupper. Et hovedpoeng er at du selv skal utvikle dine ferdigheter som fasilitator, og det vil bli en god del praktiske øvelser som krever aktiv deltakelse.
Mellom samlingene skal du gjennomføre et møte etter disse prinsippene på egen arbeidsplass, og skrive et kort refleksjonsnotat. Kurset avsluttes med en skriftlig hjemmeeksamen.